banneri tiedepaivat 01

TKI-infrat tutuksi –  Nostetta tutkimus- kehitys- ja innovaatioyhteistyöhön

 

Tapahtuma järjestettiin LAB-ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella (Mukkulankatu 19) tiistaina 12.11.2024. Tapahtumassa kuultiin tutkimusorganisaatioiden TKI-infrastruktuurien tarjoamista mahdollisuuksista TKI-yhteistyöhön ja Innoverkostojen TKI-infrakartoituksen tilanteesta. Lämmin kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille!

Päivä oli erittäin antoisa. Tapahtumassa kuultiin hienoja puheenvuoroja, käytiin kiinnostavia keskusteluja, sekä verkostoiduttiin.

Erityiskiitos loistaville puhujavieraille, ständipaikkojen pitäjille, TKI-infrakierrosten vetäjille sekä Tiedepäivän järjestäjille.

Alempaa löydät mm. tallenteen, puhujien esitykset ja TKI-infra- sekä puhujaesittelyt.

Tapahtuma järjestettiin osana Lahden Tiedepäivää.

Tapahtumasta lisätietoja sekä stream-tallenne alta  ↓

Ohjelma ja aikataulu
Puhujaesittelyt
Työpajat
Infrakierrokset
Ständeillä esillä

Lokaatio: Auditorio 2

9:00 – 10:00    Lahden Tiedepäivän 2024 keynote-paneeli: Kestääkö maailma liikenteen sähköistymisen?  

PhD Ville Naumanen, Tutkimusjohtaja, Electric Mobility Research Center (EMRC), LUT ja Kempower (moderaattori)

PhD Ville Tikka, Erityisasiantuntija, EMRC, LUT 

Prof. Ville Uusitalo, Sustainability Science, LUT

10:00 – 12:00    Tutkimusorganisaatioiden TKI-infrastruktuurit ja niiden palvelut yrityksille (taltioidaan) 

10:00 – 10:20  Meri Jalonen, LAB-ammattikorkeakoulu: TKI-infrastruktuurien palvelujen nykytila ja kehittämistarpeet yrityskäytön laajentamisen näkökulmasta

10:25 – 10:45  Mika Härkönen, VTT: Bioruukki ja TKI-infrastruktuurien kansainvälinen yhteistyö

10:50 – 11:10  Eija Iso-Ahola, Jyväskylän ammattikorkeakoulu: BioBoosters by Jamk & yrityskiihdyttämötoiminta

11:15 – 11:35  Harri Nieminen, VTT: SIX Sustainable Industry X ja teollisuuden ja tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyö – Infrat työkaluna

11:40 – 12:00  Eija Raussi-Lehto, Metropolia-ammattikorkeakoulu: Health Proof Helsinki & ekosysteemiyhteistyö 

12:05 – 13:30    Lounastauko 

Infrojen ja TKI-yhteistyön rahoittajien esittelyständit auditorion edustalla klo 15.30 asti 

13:30 – 15:00    Työpaja infratoimijoille & Infrakierrokset

LAB Kiertotalouslabra 

LAB Food Pilot Plant 

LAB Puu- ja kalustelabra 

LAB Welltech 

LAB Muovi- ja metallilabrat

LAB Asumisen laboratorio

15:00 – 15:30    Kahvitauko

15:30 – 16:15    Infrakierrokset jatkuvat

Labrojen aikataulut
puhuja_mika1a

VTT

Mika Härkönen

VTT Bioruukki ja TKI-infrastruktuurien kansainvälinen yhteistyö

Mika Härkönen (TkT, polymeeriteknologia) työskentelee työelämäprofessorina VTT:llä päävastuualueenaan muovien kierrätys sekä tutkimus- ja teknologiainfrastruktuurien kehitys. Tähänastinen työura on antanut laajan tietämyksen muoveista, kemian prosessiteknologioiden teollisesta ja soveltavasta tutkimuksesta sekä näihin liittyvistä kotimaista ja kansainvälistä verkostoista. Työkokemusta on kertynyt VTT:llä 18 vuotta prosessikemian, muovien kierrätyksen, pilotoinnin ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämisen johto- ja asiantuntijatehtävissä sekä sitä ennen noin 15 vuotta petrokemian- ja muoviteollisuuden tuote- ja prosessikehityksessä. 

puhuja_eija1a

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Eija Iso-Ahola

BioBoosters by Jamk & yrityskiihdyttämötoiminta

Eija Iso-Ahola on asiantuntijana tukemassa bio- ja kiertotaloutta ja uusia innovaatioita kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Biotaloustinstituutissa liiketoiminnan kehittämisen tehtävissä ja on mukana BioBoosters by Jamk yrityskiihdyttämön tiimissä, jonka toimintamalli on Suomessa hyvin ainutlaatuinen. Aiempaa osaamista Eija on kartuttanut kaupalliselta puolelta muun muassa myynnin ja markkinoinnin tehtävistä sekä vahvaa näkemystä ruokaketjun eri osa-alueilta.  

puhuja_harri1a

VTT

Harri Nieminen

SIX Sustainable Industry X ja teollisuuden ja tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden yhteistyö – Infrat työkaluna

Harri Nieminen (M.Sc., LUT) is Co-creation manager and Head of Sustainable Industry X (SIX) initiative at VTT. In his current role, Harri is helping industrial companies to succeed by fostering collaboration between research and industry. As part of this work, Harri is heading a ‘toolkit’ creation. Toolkit, SIX, includes essential ‘pliers and wrenches’ for connecting national level strategies and implementing those in an industry driven way. 

 Harri’s roots are in industry. Before starting his career in research in 2020, Harri gained experience for 24 years in the industry. During those years, he has had the privilege to observe the manufacturing industry (metals and engineering) from multiple viewpoints: R&D&I, supply chain, product- and project management. Besides strategies and ecosystems, Harri’s key expertise areas include future digital manufacturing technologies and systems, data intensive services as well as user experience in complex systems. 

Eija Raussi-Lehto

Metropolia

Eija Raussi-Lehto

Health Proof Helsinki & ekosysteemiyhteistyö

Eija Raussi-Lehto on tekniikan tohtori (D.Sc. Tech.) ja terveystieteiden maisteri (MSc Health Care), sekä erikoissairaanhoitaja-kätilö. Hänellä on yli kahden vuosikymmenen kokemus terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksesta. Yhteistyössä Helsingin yliopistollisen sairaalan Testbedin ja Helsingin kaupungin testialustan (= Health Proof Helsinki) kanssa hän vastaa healthtech- ja medtech -yritysten tuote- ja palvelukehityksen eri vaiheiden testaustoiminnoista Metropolia AMK:ssa. Lisäksi Eijalla on asiantuntijarooli vierailevana tutkijana Aalto-yliopiston neurotieteen ja biolääketieteen tekniikan laitoksella. Eija on Biodesign Finland Innovation Fellow 2019 ja Sparkee. 

puhuja_meri1a

LAB-ammattikorkeakoulu

Meri Jalonen

TKI-infrastruktuurien palvelujen nykytila ja kehittämistarpeet yrityskäytön laajentamisen näkökulmasta

Meri Jalonen (TkT, tuotantotalous) työskentelee LAB-ammattikorkeakoulussa johtavana asiantuntijana kestävän liiketoiminnan alalla. Meri on tutkinut mm. valmistavan teollisuuden innovaatioprosesseja, tuotantotiedon hallintaa ja ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämistä sekä kokeiluja kestävyysinnovaatioiden välineinä. Hän on tehnyt tiiviistä yhteistyötä eri alojen yritysten ja organisaatioiden kanssa monialaisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa. Innoverkostoissa Meri vastaa TKI-kartoituksesta ja kertoo tuloksia infrastruktuurien tarjoajien ja käyttäjäyritysten haastatteluista. 

Työpaja infratoimijoille klo 13:30 – 15:00 

Työpajan tarkoituksena on selvittää edellytyksiä TKI-infrastruktuurien toiminta- ja palvelumallien yhteiskehittämiselle. Se toimii lähtökohtana tuleville työpajoille, joiden tavoitteena on tehdä infrastruktuurien palvelut paremmin saavutettaviksi yrityksille. 


Ohjelma 

13.30 – 14.00 

Työpajan tavoite ja työskentelytapa  

Meri Jalonen ja Ville Sarpo, LAB-ammattikorkeakoulu 

 TKI-infran palveluiden yrityslähtöinen kehittäminen ja infrojen yhteistyön hyödyt  

Juha Väyrynen, Karelia-ammattikorkeakoulu 

 Infrojen yhteistyön ja toiminnan yhteiskehittämisen taustat ja tavoitteet  

Tiina Arpola, Etelä-Savon ELY-keskus 

 

14.00 – 14.45 

Ryhmätyöskentely  

Mitkä ovat TKI-infrojen keskeisimmät haasteet ja mahdollisuudet? Millaisia ratkaisuja voidaan kehittää yhteistyössä? Millaista tukea tarvitaan? 

 

14.45 – 15.00 

Yhteenveto ja sopiminen jatkotyöskentelystä 

Labrakierroksella mukana olevat LAB-ammattikorkeakoulun kohteet

Kiertotalouslaboratorio 

Kiertotalous- ja analyysilaboratorio tarjoavat yrityksille laitteita ja palveluita materiaalien ja prosessien testaukseen, tutkimukseen ja pilotointiin. Laboratoriopalveluiden lisäksi yrityksille on tarjolla myös kiertotalouden asiantuntijapalveluita, kuten kiinteistöjen energiamallinnusta. 

https://lab.fi/fi/yrityksille/tutkimus-prototypointi-ja-testaus/laboratoriopalvelut/kiertotalouslaboratorio 

 

Puu- ja kalustelaboratoriot 

Puutekniikan ja kalustetestauksen laboratoriot tarjoavat yrityksille monipuolisia palveluita ja laitteistoa puualan tuote- ja materiaalitestaukseen sekä tuotekehitykseen. Proto- ja testilevykappaleita voidaan valmistaa myös muista materiaaleista. Testauspalveluihin kuuluvat sekä tuotteiden ominaisuuksien ja kestävyyden testaukset että olosuhdetestaukset. 

https://lab.fi/fi/palvelu/puutekniikan-laboratorio 

https://lab.fi/fi/palvelu/kalustetestauksen-laboratorio 

 

Muovi- ja materiaalitekniikan laboratorio 

Muovi- ja materiaalitekniikan laboratorio tarjoaa yritysten käyttöön kattavan välineistön materiaalien ominaisuuksien testaamiseen. Laboratoriossa voidaan kehittää ja valmistaa uusia materiaaleja ja testikappaleita sekä testata niiden ominaisuuksia esimerkiksi lujuuden ja lämmönkeston osalta. 

https://lab.fi/fi/palvelu/muovi-ja-materiaalitekniikan-laboratorio 

 

LAB Welltech 

LAB WellTech tarjoaa yrityksille monipuolista osaamista ja palveluita sekä työhyvinvoinnin parantamiseen että hyvinvoinnin palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen. Tarjoamme palveluita käyttökokemuksen testaamiseen asiakkailla aidoissa ja simulaatioympäristöissä ja teknologioiden yhteiskehittämiseen yhdessä ammattilaisten kanssa. Liikeanalyysimittauksiamme voidaan hyödyntää esimerkiksi työergonomian parantamisessa. 

https://www.labwelltech.fi/ 

 

Food Pilot Plant 

Food Pilot Plant tarjoaa tuotekehitys-, testaus- ja tutkimuspalveluita edistämään kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehitystä ja innovointia pilot-mittakaavassa. Food Pilot Plant kattaa koeleipomon ja laitteet hiilihapotettujen, kasviperäisten juomien ja alkoholin valmistukseen. Palveluihin kuuluvat muun muassa koe-erien valmistus, reseptien kehitys, rakenneanalyysit, säilyvyystutkimukset ja prosesseja ohjaavat analyysit. Uuttolaitteistot yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa täydentävät laitekantaa. 

https://lab.fi/fi/yrityksille/tutkimus-prototypointi-ja-testaus/food-pilot-plant 

 

Asumisen laboratorio 

Asumisen laboratorion testiasunnossa voidaan toteuttaa ja tallentaa erilaisia käyttäjätestauksia liittyen esimerkiksi keittiön ergonomiaan, esteettömyyteen ja teknologisten laitteiden käyttöön. Tilaa voidaan hyödyntää myös palveluiden kehittämiseen, koulutukseen ja simulointiin esimerkiksi ensi- ja kotihoidon ja esteettömyyden kehittämisessä. 

https://lab.fi/yrityksille/tutkimus-prototypiointi-ja-testaus/asumisen-laboratorio 

 

Bio Boosters by Jamk

BioBoosters by Jamk 

BioBoosters by Jamk yrityskiihdyttämön ydintehtävänä on edistää biokiertotalouteen ja agroteknologiaan keskittyvää liiketoimintaa, luoda kestäviä innovaatioita, hyödyntää digitalisaatiota, kehittää osaamista ja vahvistaa yritysverkostoja. Toimintamme on erittäin liiketoimintalähtöistä ja työkaluina meillä on esimerkiksi kehittämämme hackathon-konsepti sekä tänä syksynä pilotoitavana oleva kiihdyttämöohjelma. Liiketoimintalähtöisten palveluiden lisäksi Biotalousinstituutti tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tuotekehitykseen, testaukseen, asiakasymmärryksen kasvattamiseen ja rahoituksen löytämiseen. Olemme muun muassa osa Nordic Testbed verkostoa. 

Eija Iso-Ahola esittelee BioBoostersin toimintaa klo 10-12 sessiossa.  

VTT logo

VTT Bioruukki pilotointikeskus 

VTT Bioruukki pilotointikeskus on yksi Euroopan suurimmista innovaatio- ja pilotointialustoista, joka tarjoaa tutkimusalustoja ja osaamista bio- ja kiertotalouden prosessien ja tuotteiden kehitykseen. VTT Bioruukki tarjoaa T&K-palveluja neljällä teknologia-alueella: biomassan prosessointi ja biomateriaalit, termokemialliset konversiot, prosessikemia sekä hydrometallurgia. Pilot-mitan kokeellista työtä tukevat monipuoliset laboratoriot, prosessien mallinnus sekä teknis-taloudelliset ja ympäristövaikutusten arvioinnit. 

Mika Härkönen esittelee VTT Bioruukin toimintaa klo 10-12 sessiossa. 

Health Proof Helsinki logo

Health Proof Helsinki

Metropolia AMK:n, HUS Testpedin ja Helsingin kaupungin Testbedin muodostama ekosysteemi, joka tarjoaa HealthTech- ja MedTech-yrityksille mahdollisuuden hyödyntää kolmen merkittävän suomalaisen RDI-ympäristön asiantuntemusta ja testauspalveluja yhtenäisen asiakaspolun kautta.  

Ekosysteemin jäsenet tarjoavat palveluita tuotekehityksen eri kehitysvaiheissa: Metropolia AMK pre-kliinisiä testauspalveluja, Helsingin kaupunki perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon- ja HUS erikoissairaanhoidon testauspalveluja. 

Eija Raussi-Lehto esittelee Health Proof Helsingin toimintaa klo 10-12 sessiossa. Olemme myös mukana ständillä.

FMSTC logo

FMS Training Center

Oppimisympäristö, jossa opiskelijat, henkilöstö, kumppanit ja asiakkaat voivat perehtyä joustavaan automaatioon ja oppia käyttämään sitä turvallisesti ja tehokkaasti. FMS Training centerin tiloista, ajantasaisista järjestelmäpäivityksistä ja muusta päivittäistä toiminnasta vastaa Fastems. Koneet ja laitteet omistaa Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Tredu Ammattiopisto. FMS Training centeriä käytetään sekä opintoihin sisältyvien kurssien opetuksessa että tuotekehityksessä ja asiakas- ja henkilöstökoulutuksissa. Paikalla on joustavan valmistuksen järjestelmä, koneistuskeskus ja robottisolu, mikä mahdollistaa käytännönläheisen oppimisen ilman tuotannon häiriöitä sekä oheislaitteistoa, neuvottelutila ja teorialuokka kokonaisvaltaiseen oppimiseen, tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Tila toimii myös aitona tuotantoympäristönä mahdollistaen valmiiden kappaleiden valmistamisen.

Karelia logo

Karealia AMK - tarkkuustekniikan osaamisala

Karelia Ammattikorkeakoulun konetekniikan koulutusohjelman alla toimiva tarkkuustekniikan osaamisala tekee soveltavaa teollista TKIO-yhteistyötä ja osaamisen siirtoa fotonisten ja tarkkuusteknisten laitteiden tuote- ja tuotannonkehityksessä. Karelialla on uniikki kyvykkyys korkeakouluna sekä tuotekehitys toimijana valmistaa omassa tuotekehitys ympäristössä fotonisten ja tarkkuusteknisten laitteiden prototyyppiosia ja osakokoonpanoja (muotit, työstetyt optiset komponentit, hienomekaaniset komponentit, pulverimetallurgin MIM-prosessi, erikoismateriaalien työstö, mittaustekniikat). Karelian tarkkuusvalmistus on kytkeytynyt yli 50:en kotimaiseen tarkkuuskomponentteja ja laitteita valmistavaan yritykseen (avaruus-, ilmailu-, puolustusvälineteollisuus, mittalaitteet, fotoniikka, työvälineala, muoviteollisuus ja metalliteollisuus). Tarkkuusvalmistus pohjautuu tiiviiseen verkostoituneeseen toimintamalliin kotimaisten korkean teknologian tuotteita valmistavien yritysten kesken. Tarkkuusvalmistus on keskeinen osa Karelian insinöörikoulutusta sitoen yhteen yritysten ja Karelian välisen yhteistyön: sopimusvalmistus, tki-hankkeet, uusien laitteiden investoinnit, jatkuva oppiminen ja insinöörikoulutus.

Testbed Helsinki logo

Testbed Helsinki

Testbed Helsinki tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia innovoida yhdessä ratkaisuja, jotka tuottavat yrityksille liiketoimintamahdollisuuksia ja edistävät kaupunkilaisten hyvinvointia. Kaupungin kehitys- ja kokeilualustat eli testbedit ovat fyysisiä tai virtuaalisia ympäristöjä, joissa voi yhdessä kehittää uusia ratkaisuja. Niillä voi kehittää ja testata tuotteita ja palveluita todellisissa olosuhteissa yhdessä yritysten, kaupungin henkilöstön, loppukäyttäjien, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Helsingin uusin kokeilualusta on liikkuva kokeilukontti TEKLA, joka kiertää Helsingin oppilaitoksesta toiseen. TEKLAssa yritykset voivat järjestää työpajoja, joista he saavat nopeasti palautetta suoraan oppijoilta.

Fab Lab logo

Fablab Salpaus

Fablab on koulutuskeskus Salpauksen kaikkien ammattialojen yhteinen digitaalisen tuotevalmistuksen työtila, joka toimii Lahdessa Vipusenkadun Teknologiakampuksella tekemisen ja kokeilemisen yhteistilana opiskelijoille, henkilökunnalle ja vierailijoille. Fablabin työtilat on varustettu digitaalisilla koneilla, laitteilla ja CAD-ohjelmistoilla. Fablabissa voit toimia matalan kynnyksen periaatteella tai vaativienkin projektien kanssa.

FICEC logo

Kyberosaamiskeskus FICEC

Suomen kyberosaamiskeskus FICEC on yhteistyöverkosto, joka edistää Suomen kansallisen kyberturvallisuuskyvykkyyden kasvattamista tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Verkoston osaamisen pohjana on kyberturvallisuuden edelläkävijöiden Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö, joka mahdollistaa kestävien ratkaisujen etsimisen kyberturvallisuuden haasteisiin niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. FICEC toimii tiiviissä yhteistyössä elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa.

Jyväskylän yliopiston logo

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkimusinfrat

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on tunnettu kansainvälisesti korkeatasoisesta tutkimuksesta ja opetuksesta. Tiedekunta koostuu neljästä laitoksesta: bio- ja ympäristötieteet, fysiikka, kemia sekä matematiikka ja tilastotiede. Keskeisiä tutkimusalueita ovat evoluutiotutkimus, nanotiede, ydin- ja hiukkasfysiikka sekä kiertotalous. Tiedekunnan tutkimusinfrastruktuuriin kuuluvat mm. Nanotiedekeskus (NSC), Kiihdytinlaboratorio (JYFL-ACCLAB) ja Konneveden tutkimusasema. Lisäksi tiedekunnalla on useita pienempiä tutkimusympäristöjä ja yhteensä satoja eri laitteistoja.

Haaga helia logo

Haaga-Helian labit

Tarjoavat opiskelijoille, tutkijoille sekä organisaatioille uudenlaisen oppimis-, tutkimus- ja kehittämisalustan. Labeissa hyödynnetään ja kokeillaan uusimpia menetelmiä ja teknologioita. Esimerkkejä erilaisista lab-ympäristöistä ovat tunnetekoälyä ja biometriikkaa hyödyntävät labit, joustavat ja liikkuvat elämysmuotoilulabit, oma journalistinen media sekä digitaalisten palvelujen kehittämisympäristö. Lab-konsepti tuo Haaga-Helian opiskelijoiden ja asiantuntijoiden osaamisensa sekä yritysten että toimialojen käyttöön.

LAB-ammattikorkeakoulu

LAB-ammattikorkeakoulun labrat

Kiertotalouslaboratorio 

Kiertotalous- ja analyysilaboratorio tarjoavat yrityksille laitteita ja palveluita materiaalien ja prosessien testaukseen, tutkimukseen ja pilotointiin. Laboratoriopalveluiden lisäksi yrityksille on tarjolla myös kiertotalouden asiantuntijapalveluita, kuten kiinteistöjen energiamallinnusta. 

https://lab.fi/fi/yrityksille/tutkimus-prototypointi-ja-testaus/laboratoriopalvelut/kiertotalouslaboratorio 

Puu- ja kalustelaboratoriot 

Puutekniikan ja kalustetestauksen laboratoriot tarjoavat yrityksille monipuolisia palveluita ja laitteistoa puualan tuote- ja materiaalitestaukseen sekä tuotekehitykseen. Proto- ja testilevykappaleita voidaan valmistaa myös muista materiaaleista. Testauspalveluihin kuuluvat sekä tuotteiden ominaisuuksien ja kestävyyden testaukset että olosuhdetestaukset. 

https://lab.fi/fi/palvelu/puutekniikan-laboratorio 

https://lab.fi/fi/palvelu/kalustetestauksen-laboratorio 

 Muovi- ja materiaalitekniikan laboratorio 

Muovi- ja materiaalitekniikan laboratorio tarjoaa yritysten käyttöön kattavan välineistön materiaalien ominaisuuksien testaamiseen. Laboratoriossa voidaan kehittää ja valmistaa uusia materiaaleja ja testikappaleita sekä testata niiden ominaisuuksia esimerkiksi lujuuden ja lämmönkeston osalta. 

https://lab.fi/fi/palvelu/muovi-ja-materiaalitekniikan-laboratorio 

 LAB Welltech 

LAB WellTech tarjoaa yrityksille monipuolista osaamista ja palveluita sekä työhyvinvoinnin parantamiseen että hyvinvoinnin palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen. Tarjoamme palveluita käyttökokemuksen testaamiseen asiakkailla aidoissa ja simulaatioympäristöissä ja teknologioiden yhteiskehittämiseen yhdessä ammattilaisten kanssa. Liikeanalyysimittauksiamme voidaan hyödyntää esimerkiksi työergonomian parantamisessa. 

https://www.labwelltech.fi/ 

Food Pilot Plant 

Food Pilot Plant tarjoaa tuotekehitys-, testaus- ja tutkimuspalveluita edistämään kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehitystä ja innovointia pilot-mittakaavassa. Food Pilot Plant kattaa koeleipomon ja laitteet hiilihapotettujen, kasviperäisten juomien ja alkoholin valmistukseen. Palveluihin kuuluvat muun muassa koe-erien valmistus, reseptien kehitys, rakenneanalyysit, säilyvyystutkimukset ja prosesseja ohjaavat analyysit. Uuttolaitteistot yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa täydentävät laitekantaa. 

https://lab.fi/fi/yrityksille/tutkimus-prototypointi-ja-testaus/food-pilot-plant 

Asumisen laboratorio 

Asumisen laboratorion testiasunnossa voidaan toteuttaa ja tallentaa erilaisia käyttäjätestauksia liittyen esimerkiksi keittiön ergonomiaan, esteettömyyteen ja teknologisten laitteiden käyttöön. Tilaa voidaan hyödyntää myös palveluiden kehittämiseen, koulutukseen ja simulointiin esimerkiksi ensi- ja kotihoidon ja esteettömyyden kehittämisessä. 

https://lab.fi/yrityksille/tutkimus-prototypiointi-ja-testaus/asumisen-laboratorio